Sessies

Dit zijn de sessies in 2017. Wilt u meer weten over het congres in 2018? Laat dan uw gegevens achter >

Inge Beckers
Keuzesessie 1
13:30 - 14:45 [VOLGEBOEKT]

Nudging: Casuïstiek omgeving en gedrag

Wat zet medewerkers meer aan om te bewegen? Een campagne om de trap te nemen in plaats van de lift? Of een lijn op de vloer die naar de trap loopt? Het laatste wint met afstand. Vreemd? Niet als u kennis heeft over hoe ons gedrag tot stand komt en weet hoe we ons - vaak ongemerkt - laten sturen door de omgeving. De toepassingsmogelijkheden binnen organisaties zijn legio. Van gezondere keuzes in het bedrijfsrestaurant, tot het dragen van persoonlijke beveiligingsmiddelen of het voorkomen van agressie aan de balie.

In deze interactieve sessie krijgt u antwoord op de vraag wanneer u beter kunt kiezen voor aanpassing in de omgeving (nudges) dan voor meer traditionele manieren zoals belonen, of overtuigen met argumenten. Niet alle veranderingen worden met gejuich ontvangen. Hoe voorkomt u weerstand bij management en medewerkers?

Tijdens deze sessie illustreren we met veel praktijkcases hoe u met eenvoudige nudges meetbaar effect kunt sorteren op gedrag.

Joost Baalbergen

Tijdens zijn studie psychologie leerde Joost hoe je erachter komt waarom mensen doen wat ze doen: hoe je gedrag kunt verklaren, voorspellen en veranderen door gebruik te maken van sociaal wetenschappelijke theorieën en onderzoek. Bij Tabula Rasa brengt hij dit dagelijks in de praktijk voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers en projecten. Van het ontwikkelen van nudges om fietsers in stallingen te laten parkeren tot het vergroten van draagvlak voor biotechnologie.

Keuzesessie 1
13:30 - 14:45

Koerskaart en duurzame inzetbaarheid

Van professionals wordt verwacht dat zij in toenemende mate zelfsturend hun werk kunnen doen. Met de KoersKaart “Werken aan ondernemende mensen” ga je in interactie jouw eigen plan maken om ook jouw mensen/collega’s aan het ondernemen te krijgen. En dat ga je helemaal zelf doen, met een beetje hulp van je mede-congresgenoten.

Dit gaan wij doen aan de hand van een KoersKaart. Het instrument helpt je om te bepalen waar de nuances liggen en welke vervolgstappen je kunt zetten.

Astrid van Hest

Als organisatiepsycholoog heeft Astrid van Hest vele ontwikkeltrajecten uitgevoerd, waarbij persoonlijk ondernemerschap altijd een onderwerp van gesprek is. Goed waarnemen en luisteren wat de maatschappij vraagt, zoeken naar praktische oplossingen, het lef hebben om je hoofd boven het maaiveld uit te steken en vooral gewoon dóén. Handen uit de mouwen! Zij heeft startende ondernemers begeleid tijdens hun eerste stappen van het ondernemerschap. Zij heeft individuele medewerkers gecoacht in het vinden van een passende functie. Met teams heeft Astrid in kaart gebracht hoe zij zichzelf als ondernemend team kunnen versterken en profileren. Daarnaast heeft zij met medewerkers gewerkt aan het concept dat zij eigenaar zijn van hun duurzame inzetbaarheid. Ofwel: ze zijn zelf ondernemer van hun werkzame leven.

Keuzesessie 1
13:30 - 14:45

De rol van onderwijs bij duurzame inzetbaarheid

Nieuwe inzichten vanuit neurowetenschappen veranderen de manier waarop over onderwijs wordt gedacht en hoe onderwijs wordt gegeven. Wat betekent dit in de praktijk? En wat is het gevolg tijdens het werkzame leven? In deze sessie gaan we in op wat het effect is op andere sectoren van hoe het onderwijs omgaat met de kansen en bedreigingen met betrekking tot het thema duurzame inzetbaarheid.

Het onderwijs speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van menselijk kapitaal. Docenten moeten mensen voorbereiden op duurzame inzetbaarheid, maar hoe blijven zij zelf werken aan hun menselijk kapitaal? Net als andere sectoren heeft het onderwijs ook te maken met de dynamiek van de arbeidsmarkt. Enerzijds maken scholen meer verbinding met bedrijven en andere kennisinstellingen en komen zo tot nieuwe inzichten. Anderzijds veranderen scholen enorm door de komst van technologie in scholen en ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Denk aan gamification, Open Educational Resources (OER) als MOOC’s en het ontstaan van Persoonlijke Leernetwerken (PLN) en adaptieve leerpaden.

In deze sessie gaan we in op het veranderende onderwijs en krijgt u handvatten hoe u en uw organisatie up-to-date kunnen blijven binnen deze vernieuwingen in het onderwijs.

Adam Lenaarts

Adam Lenaarts is geograaf, docentopleider en onderzoeker van educational technology op het Tabor College in Hoorn. Als trendwatcher en innovatie manager werkt hij aan de duurzame inzetbaarheid van leerlingen en docenten. Daarvoor was hij 10 jaar werkzaam in de marketing en communicatie in de games-industrie als product manager bij onder andere PlayStation en Disky.

Keuzesessie 1
13:30 - 14:45

HR-communicatie: vitamines voor duurzame inzetbaarheid

Hoe communiceer je over duurzame inzetbaarheid? Hoe zet je een programma duurzame inzetbaarheid op de kaart? Alleen maar informeren en overtuigen is achterhaald. Maar wat werkt wel? En hoe kan HR-communicatie hieraan bijdragen?

HR-communicatie als interventie:
in deze sessie lichten we het succesvolle 5-stappenplan toe. We maken interactief een plan volledig op maat waarmee je morgen aan de slag kan.

Learnings:

 • Denken in doelgroepen
 • Kennis van drijfveren
 • Aanknopingspunten voor communicatie
 • Praktijk voorbeelden

The secret to getting ahead is to getting started

Inge Beckers

Inge Beckers

Inge Beckers is community, communicatie & verandermanager. Het is haar passie om organisaties te laten ervaren dat zij met de inzet van HR-communicatie de kans op duurzaam en succesvol ondernemen kunnen verhogen. Dit doet zij door gerichte interventies in te zetten. Dit zijn vaak interactieve communicatie concepten die het hebben, houden of creëren van goede relaties met medewerkers positief beïnvloeden.

Deze dag is bestemd voor:

 • HR medewerkers
 • HR coördinatoren
 • HR adviseurs
 • HR managers
 • OR leden
 • Arbo professionals
 • Lijnmanagers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.